Het verschil tussen Self-Care en Self-Love

Self-Care Self-Love

Vanuit Mexico deel ik graag mijn gedachten self-care en self-love in deze blog, die zich richt op wat me momenteel sterk bezighoudt. Na een periode van intens genieten van lezen, zonnen en luieren, voelt het goed om weer even wat “productiever” te zijn en mijn gedachten op papier te zetten.

In mijn wereld van verantwoordelijkheden, waar moederschap, werk en allerlei verplichtingen hand in hand gaan, drong het langzaam tot me door dat self-care en self-love, hoewel ze samenspelen, elk een speciale rol vervullen. 

Self-Care Self-Love

Tijd voor Self-Care

De dagelijkse drukte van verplichtingen en alles wat daarbij komt kijken. In die wervelwind van verantwoordelijkheden begon ik te begrijpen dat self-care draait om die kleine, dagelijkse handelingen die me een moment van rust gunnen. Het kan zo simpel zijn als een kalme wandeling of een kop thee. Deze kleine rituelen zijn als stille helpers die me ondersteunen, speciaal ontworpen om wat ademruimte te creëren in de alledaagse hectiek.

Herken je dat gevoel van drukte? Het jongleren met taken, verplichtingen en alle andere dingen op je to-do lijst? Dat is waar self-care inkomt, als een soort mini-vakantie te midden van al die verantwoordelijkheden. Het zijn de kleine momenten die me helpen om in het nu te blijven, en zo een beetje rust en kalmte te vinden te midden van de chaos.

*”Self-care is als een adempauze in de storm van het dagelijks leven, een moment van rust om op te laden.”*

Self-Love

Aan de andere kant besefte ik dat self-love veel dieper gaat. Het draait niet alleen om de leuke dingen vieren, maar ook om het omhelzen van mijn gebreken en het waarderen van wie ik werkelijk ben. 

Self-love betekent dat ik mijn waarde niet laat afhangen van wat er om me heen gebeurt. Het gaat erom te erkennen dat ik waardevol ben, ongeacht wat er van buitenaf gebeurt. Het is als een soort innerlijke kracht die me helpt te groeien, zelfs als het leven me uitdaagt.

Het draait niet om perfectie, maar om mezelf de ruimte te geven om te groeien en te bloeien, zelfs als het een beetje rommelig wordt. Het is een reis waarbij ik steeds meer ontdek wie ik ben en mezelf accepteer zoals ik ben. Deze innerlijke kracht geeft me niet alleen een boost in mijn persoonlijke ontwikkeling, maar helpt me ook veerkrachtig te blijven te midden van alles wat op mijn pad komt.

*”Self-love gaat over het is het waarderen van jezelf in je totaliteit, ongeacht de omstandigheden.”*

Valkuil en intentie

Het besef van deze tweeledige benadering is niet altijd eenvoudig. Vaak ging ik zo op in de dagelijkse drukte dat self-care naar de achtergrond verdween. Het is niet enkel een kwestie van tijd vrijmaken voor mezelf, maar het gaat dieper. Het gaat om bewust kiezen voor wat mijn lichaam en geest voedt en nodig heeft. 

De valkuil waar ik regelmatig tegen aanloop, is het oppervlakkig invullen van self-care. Het kan dan lijken alsof ik voor mezelf zorg, maar het is niet altijd doordrenkt met liefde en aandacht. Het vraagt om bewuste keuzes, niet slechts om de handelingen, maar ook om de intentie erachter.

In mijn persoonlijke worsteling ben ik me bewust geworden dat het niet alleen gaat om het afvinken van self-care taken, maar om het dieper doorvoelen ervan. Het gaat om de intentie achter elke handeling, en het erkennen dat ik zelf mijn eigen prioriteit mag zijn.

Tot zo ver mijn ontdekkingstocht over dit onderwerp. Misschien dat je inspiratie vindt om zelf bewust om te gaan met self-care en self-love. Mocht je iets willen delen dan hoor ik het graag

Love & Care

Babs

Deel dit bericht:

Deze artikelen vind je misschien ook leuk...

Blijf op de hoogte en ontvang € 5,- korting op je volgende bestelling!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en hoor als eerste over nieuwe evenementen en retreats!